Iveco Stralis

Namijenjen profesionalcima

Novi Stralis podiže nivo produktivnost i isplativosti s bogatim paketom opreme koji uključuje najnaprednije osobine, tehnologije i usluge po mjeri svakog prevoznika.

Novi Stralis podiže nivo produktivnost i isplativosti s bogatim paketom opreme koji uključuje najnaprednije osobine, tehnologije i usluge po mjeri svakog prevoznika.

Izdvajamo • Pametni EGR koji poboljšava efikasnost sagorijevanja,
 • Pametni dodaci,
 • Smanjenje trenja motora,
 • HI-CRUISE sistem koji sadrži funkcije za pomoć pri vožnji (eko vožnje, prediktivno mijenjanje brzina i prediktivni regulator brzine),
 • ECOSWITCH ograničivač brzine i broja obrtaja,
 • Optimizovani omjer stražnje osovine

TCO pobjednik u svakom zadatku

Uzeti su u obzir svi faktori koji utiču na TCO i održivost – od vrijednosti vozila i potrošnje goriva preko održavanja i neprekidnog rada.
Na teškim kamionima već na samo gorivo otpada 35 do 40% ukupnog troška vlasništva: za svakog je prevoznika povećanje efikasnosti ključno za ostvarenje konkurentnosti. Zato su razvojne promjene na NOVOM MODELU STRALIS usmjerene na upravljanje energijom.

Rađeno je na sljedećem:
• efikasnost – povećana je zahvaljujući posebnim rješenjima za uštedu goriva (npr. SMART EGR),
• prediktivnom kapacitetu – osigurava ga sistem HI-CRUISE,
• otporu kotrljanja – smanjen je zahvaljujući eko gumama,
• i optimizaciji energije – postignuta je zahvaljujući pametnim dodacima.

NOVI model STRALIS bilježi dvocifreno smanjenje potrošnje goriva u odnosu na prethodni model, a nove tehnologije, osobine i usluge takođe su dodane za niži TCO. Uštede goriva na NOVOM modelu STRALIS XP mogu rasti do 11% – a to dovodi do smanjenje ukupnog troška vlasništva za 5,6%.

POBJEDNIK U KATEGORIJI EMISIJA CO2 BAŠ SVAKI PUT

NOVI STRALIS donosi ekonomske i ekološke pogodnosti: to je pobjednička formula svih proizvoda marke IVECO.
Ekskluzivni IVECO sistem za naknadnu obradu HI-SCR laganiji je, manji, učinkovitiji i jednostavnije se održava od bilo kojeg drugog Euro 6 rješenja. To znači da dok smanjuje emisije, HI-SCR smanjuje i troškove.

Sistem PROCJENE STILA VOŽNJE snažan je izvor informacija o ponašanju u vožnji i učincima stila vožnje te dragocjen alat za smanjenje potrošnje goriva i značajno smanjenje emisija CO2.
Ekološki osviješteni profesionalci cijeniće mogućnosti koje nudi NOVI STRALIS XP koji, zahvaljujući sistemu PROCJENE STILA VOŽNJE, doprinosi smanjenju CO2 industrije transporta.

TCO pobjednik u svakom zadatku
TCO pobjednik u svakom zadatku

Ekskluzivni sistem HI-SCR 

Sistem za naknadnu obradu HI-SCR u stvarnom vremenu otkriva sva odstupanja u nivoima emisija i kvaliteti tečnosti AdBlue®, prema novim zahtjevima Euro 6/C.

HI-SCR POVEĆAVA SIGURNOST
Najprikladnije rješenje za zadatke kao što su isporuke, sakupljanje smeća, čišćenje ulica, vancestovne primjene, vazdušne luke, rafinerije i prostori za punjenje goriva

HI-SCR POVEĆAVA KORISNU NOSIVOST
Kompaktna i lagana tehnologija za najbolje kombiniranje učinkovitosti i dugog vijeka trajanja
Nisu potrebni dodatni dijelovi na motoru ni veći rashladni sustav

HI-SCR POVEĆAVA VRIJEME RADA BEZ PREKIDA
Najduži intervali održavanja na tržištu

HI-SCR SMANJUJE POTROŠNJU GORIVA
Zadržane su sve pogodnosti sistema HI-SCR (sigurnost, mala težina, bez obnavljanja s parkiranim vozilom)
Značajne uštede goriva pri prevozu na velike udaljenosti

Ekskluzivni sistem HI-SCR 

Motori

NOVI STRALIS u ponudi ima bogat asortiman precizno ugođenih motora za sve vrste primjena, opremljene uređajima za uštedu goriva.

NOVI STRALIS u ponudi ima bogat asortiman precizno ugođenih motora za sve vrste primjena, opremljene uređajima za uštedu goriva.

Izuzetno efikasni motori

Proizvodni program obuhvata motore 3 različite zapremnine i 9 različitih vrijednosti nazivne snage, od 310 do 570 KS, vodeće snage i okretnog momenta u klasi.

Tako kupci mogu koristiti mogućnost “smanjenja zapremnine motora”:
• donosimo 11-litrene motore tamo gdje konkurencija nudi samo 13-litrene izvedbe,
• a naš prenosni omjer stražnje osovine od 2:47 omogućuje optimalnu potrošnju goriva na nešto preko 1.100 okretaja.

Naš predan rad na osiguranju održivosti omogućio nam je da dodatno poboljšamo učinkovitost svih pogonskih jedinica, a na nekima i povećamo performanse:
• maksimalni okretni moment na motoru CURSOR 11 (+100 Nm na verziji od 420 KS i +50 Nm na verziji od 480 KS)
• te maksimalnu snagu na motoru CURSOR 13 (sada dostupnom u verziji od 510 i 570 KS).

PAMETNI EGR: VEĆA UČINKOVITOST SAGORIJEVANJA

Optimizovano vrijeme ubrizgavanja dodatno poboljšava vršni pritisak cilindra i potrošnju goriva. Stvaranje NOx smanjeno je putem laganog povrata izduvnih plinova u određenim rasponima opterećenja motora.
Pametni EGR je mehanizam koji omogućuje uštedu goriva, a ne uređaj za regulaciju emisija: smanjuje potrošnju na zadacima na velike udaljenosti, a istodobno nudi sve prednosti sustava HI-SCR.

PAMETNI DODACI ZA MOTOR

Pametni dodaci sprečavaju rasipanje energije kada njihov rad nije potreban:
• kompresor kvačila i jedinica za obradu zraka
• alternator s mogućnošću obnavljanja energije i inteligentni nadzor akumulatora
• pumpa upravljača s promjenjivim protokom.

SISTEM ZA SPREČAVANJE RADA U PRAZNOM HODU

Ova nova osobina sprečava duži rad u praznom hodu. Sistem automatski isključuje motor nakon određenog vremenski zadanog razdoblja kada se ispune potrebni uslovi.

SMANJENJE TRENJA

Brojni su sastavni dijelovi redizajnirani kako bi se smanjilo trenje motora: klip ima novi profil i upotrjebljeni su novi prsteni manjeg tangencionalnog opterećenja.
Toplinsko upravljanje ulja takođe je poboljšano kako bi se sprečilo pregrijavanje i nepotrebna potrošnja energije.

Izuzetno efikasni motori
Izuzetno efikasni motori

HI-TRONIX i HI-CRUISE

Novi mjenjač HI-TRONIX i ugrađen pogonski sistem HI-CRUISE

Stil vožnje koji donosi pogodnosti objema stranama: dobar je za vozače i vlasnike flota

HI-TRONIX TRASMISSION
Nova generacija automatizovanog mjenjača s 12 brzina HI-TRONIX s elektronskim kvačilom donosi najnapredniju tehnologiju u svojoj kategoriji:
• modularan je i servisiranje je jednostavno,
• 99,7% iznosi učinkovitost,
• iznimno je postojan,
• s najboljim prijenosnim omjerima u klasi (16,7),
• te najboljim omjerom težine i okretnog momenta.

U odnosu na prethodni model, HI-TRONIX donosi poboljšanja svih indikatora performansi: smanjuje vrijeme mijenjanja brzina za 10%, dizajniran je za gotovo dvostruk broj mijenjanja brzina u odnosu na prethodnu generaciju automatiziranih mjenjača, a intervali zamjene ulja mjenjača produženi su do 600.000 kilometara (pri prevoz na velike udaljenosti).

HI-TRONIX nudi i dodatne funkcije kao što su način manevrisanja (sporo) za rad pri malim brzinama, djelovanje u funkciji pretvarača okretnog momenta mjenjača; funkcija njihanja za vraćanje svojstava držanje ceste na površinama niski nivoi prianjanja, 4 brzine za vožnju unatrag i nova ponuda priključnih vratila.

UGRAĐEN POGONSKI SISTEM HI-CRUISE
Pored mjenjača HI-TRONIX, NOVI STRALIS uvodi integrisani pogonski sistem HI-CRUISE koji sadrži GPS sustave kao što su prediktivni regulator brzine i mijenjanje brzina te dodatno poboljšava funkciju eko vožnje. Mjenjač i GPS sistem su umreženi pa anticipativna strategija vožnje može savršeno odgovarati topografiji i redoslijedu mijenjanja brzina.

Novi HI-CRUISE ima ugrađene i parametre ECOSWITCH kao što su namještena brzina regulatora brzine i ograničivač okretnog momenta: ograničava potrošnju goriva, a istodobno omogućuje premošćenje u slučaju nužde.

HI-CRUISE, u kombinaciji s funkcijom ECOSWITCH, učinkovit je pomoćnik vozaču koji donosi velik broj pogodnosti:
• brzinom i stupnjevima prijenosa upravlja algoritam “elektroničkog horizonta” koji posjeduje napredne strategije za uštedu goriva;
• sprečavanje pogrešne upotrebe garantuje ograničivač brzine, isključenje funkcije za prebacivanje u niži stepen prijenosa i elektronički regulirano vrijeme mijenjanja brzina;
• izuzetna udobnosti pri vožnji.

HI-CRUISE je precizno ugođen u stvarnim uvjetima na terenu kako bi se udovoljilo svim stranama:
• vozači vole HI-CRUISE jer radi glatko, pojednostavljuje im posao i omogućuje im da se usmjere na sigurnost umjesto na rutinske radnje na cesti;
• upravitelji flote cijene HI-CRUISE jer donosi značajne uštede goriva (i poboljšava dugoročnu pouzdanost) čak i kod vozača s manje iskustva.

HI-TRONIX i HI-CRUISE
HI-TRONIX i HI-CRUISE

Nova stražnja osovina

NOVI STRALIS ima potpuno novu stražnju osovinu s jednostrukom redukcijom i bolju geometriju brzina za smanjenje potrošnje goriva. Uz zadržanu dostupnost različitih prenosnih omjera, nova osovina na modelu XP dolazi s posebnom konfiguracijom smanjenja brzine na 2:47.

NOVI STRALIS ima potpuno novu stražnju osovinu s jednostrukom redukcijom i bolju geometriju brzina za smanjenje potrošnje goriva. Uz zadržanu dostupnost različitih prenosnih omjera, nova osovina na modelu XP dolazi s posebnom konfiguracijom smanjenja brzine na 2:47.

Prilagođen vozaču

Kabina novog Stralisa u potpunosti je prilagođena vozaču. Vrhunski nivo udobnosti, sigurnosti i infotainment sistem izvrsno su radno okruženje za maksimalnu produktivnost pri obavljanju svake vrste zadatka.

Kabina novog Stralisa u potpunosti je prilagođena vozaču. Vrhunski nivo udobnosti, sigurnosti i infotainment sistem izvrsno su radno okruženje za maksimalnu produktivnost pri obavljanju svake vrste zadatka.

Izdvajamo iz unutrašnjosti • kolo upravljača s pneumatskim namještanjem i ugrađenim komandama,
 • grijano i ventilirano sjedište vozača sa sigurnosnim pojasom s mogućnošću namještanja po visini,
 • HI-COMFORT ležaj, 80 cm širok i preko 2 m dugačak, s drvenim gredama i naslonom podesiva nagiba,
 • preklopivo gornje spremište sa sustavom sa zračnim oprugama,
 • noćni klima uređaj niske potrošnje ugrađen u ploču krova,
 • preko 30 ladica i pretinaca za odlaganje,
 • opcijski 50-litreni hladnjak za zadatke na velike udaljenosti.
 • izvrsna zvučna izolacija i nova, funkcionalnija sjenila i zavjese. 

Izdvajamo iz opremeIzdvajamo iz opreme za sigurnost i pomoć pri vožnji za zaštitu vozača, olakšavanje njihova posla i veću produktivnost:

 • EBS + BAS (Elektronički kočioni sistem + sustav za pomoć pri kočenju)
 • ESP (Elektronički sistem za nadzor stabilnosti)
 • SISTEM ZA POMOĆ PRI KRETANJU NA UZBRDICI (na modelima s mjenjačem HI-TRONIX)
 • INTARDER Poboljšava funkcionalnost primarnog kočionog sustava za lakše usporavanje kamiona
 • PARKIRNA KOČNICA (Dodatna prednja parkirna kočnica)
 • ACC (Prilagodljiv regulator brzine)
 • SISTEM ZA PROMJENU PROMETNOG TRAKA (Sistem upozorenja za napuštanje prometne trake)
 • AEBS (Napredni sistem kočenja u slučaju nužde)
 • DRL (Dnevna svjetla)
 • Uređaj za veću pažnju vozača
 • Najbolja ponuda vozila i usluga
 • Iskustvo i stručnost
 • Sve na jednom mjestu

Kontaktirajte nas

Safeta Zajke 175, 71000 Sarajevo
Bosna i Hercegovina
Salon: +387 (0)33 712 000 Servis: +387 (0)33 712 001
FAX: +387 (0)33 932 115
Email: info@aci.ba

Lokacija